Skanzen pod hradom Ľubovňa sa stal dejiskom Karpatskej besiedky

14.08.2005 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 14. augusta (TASR) - Vyše 250 členov folklórnych súborov zo Slovenska, Poľska, Česka, Maďarska, Ukrajiny a Bulharska vystúpilo v programe dnešn...
Stará Ľubovňa 14. augusta (TASR) - Vyše 250 členov folklórnych súborov zo Slovenska, Poľska, Česka, Maďarska, Ukrajiny a Bulharska vystúpilo v programe dnešného premiérového ročníka podujatia nazvaného Karpatská besiedka (Besiada karpacka). Uskutočnil sa v skanzene v podhradí hradu v Starej Ľubovni.

Riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková ocenila, že sviatok kultúry, umenia a prezentácie kulinárskeho dedičstva regiónov v Karpatoch veľmi dobre zapadol do rámca osláv 20. výročia založenia Ľubovnianskeho skanzenu. \"Je to pre nás darček, \" povedala.
Projekt podporený Medzinárodným vyšehradským fondom je dielom Inštitútu Európa Karpát so sídlom v neďalekom poľskom prihraničnom meste Nowy Sacz. Jeho zástupkyňa Malgorzata Broda pre TASR uviedla, že po dvoch ročníkoch jeho realizácie len v domácich podmienkach je tento prvýkrát \"zrkadlový\". Podobné stretnutie sa totiž konalo v meste Piwniczna neďaleko slovensko-poľskej hranice deň predtým, v sobotu 13. augusta. \"My sme projekt zaradili do programu našich aktivít na počesť 25. výročia Solidarity, \" povedala. Podujatie bude mať aj časť konferenčnú, 21. októbra by sa mali stretnúť bývalí disidenti z krajín dnešnej vyšehradskej štvorky a z Ukrajiny.
V areáli skanzenu zneli teda nielen ľudové piesne či tance, ale návštevníci mohli si vybrať zo špecialít slovenskej, poľskej, českej, ukrajinskej, maďarskej a bulharskej kuchyne. Jedna porcia vyšla na 40 korún alebo štyri zloté. Poľských návštevníkov bolo mimoriadne veľa, keďže v krajine severných susedov SR je v pondelok 15. augusta deň pracovného pokoja - štátny sviatok.
 

Vyberte región